Diabetes
Voor mensen met diabetes heeft SAG i.s.m. zorgverzekeraar Zilveren Kruis het zorgprogramma Ketenzorg Diabetes ontwikkeld.
Dat is een ketenzorgprogramma specifiek bedoeld voor mensen met Diabetes Mellitus type 2. Het is een totaalpakket waarin alle zorg en controles geregeld zijn: toegankelijk en met de huisarts en praktijkondersteuner als spil in de zorg. De patiënt wordt vier maal per jaar gecontroleerd, krijgt jaarlijks een uitgebreid laboratoriumonderzoek en ook wordt er eens per twee jaar een oogmeting gedaan in het gezondheidscentrum.

Fundusfotografie
Diabetespatiënten hebben een verhoogd risico op afwijkingen aan het netvlies (diabetische retinopathie). Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Daarom krijgen diabetespatiënten het advies zich geregeld te laten screenen op (beginnende) netvliesafwijkingen. Dit gebeurt door een foto van het netvlies te maken. De SAG beschikt hiervoor over een eigen fotocamera. Diabetespatiënten zonder bekende retinopathie, krijgen iedere twee jaar een uitnodiging om in hun eigen gezondheidscentrum zo’n foto te laten maken, waarna die wordt beoordeeld door een ervaren oogarts. Diabetespatiënten met retinopathie worden door de oogarts gecontroleerd. Door deze aanpak worden uitsluitend patiënten met een (mogelijke) netvliesafwijking verwezen naar een oogarts.