Beter Oud in Amsterdam (BOA), waarvan Stichting Amsterdam Gezondheidscentra één van de initiatiefnemers is, werkt actief aan betere ouderenzorg. Dat bleek afgelopen donderdag (8 februari) eens te meer uit de stedelijke conferentie BOA. Veelbelovende resultaten van diverse BOA-projecten passeerden de revue. Ook werd de poster gelanceerd, die het ouderenpanel van BOA voor huisarts, praktijkondersteuner (POH) en wijkverpleegkundige heeft ontwikkeld: ‘Aandachtspunten en adviezen voor huisarts, POH en wijkverpleegkundige vanuit ouderen’. Op de poster vinden deze zorgverleners aandachtspunten en adviezen gegeven door ouderen, bijvoorbeeld: “Help mij over de drempel naar de huisarts” en “Praat gewóón tegen mij”.

De SAG behoort samen met twee andere aanbieders van huisartsenzorg (GAZO en CHAGZ) en vier aanbieders van wijkverpleging (Zonnehuisgroep Amstelland, Cordaan, Evean en Amstelring) tot de initiatiefnemers van dit project. Samen voelen zij zich verantwoordelijk voor een goed leven van de ouderen in onze stad, zeker als ze kwetsbaar worden. BOA heeft tot doel ouderenzorg in Amsterdam meer geïntegreerd en gestructureerd aan te bieden, zodat de zorg voor ouderen beter en efficiënter wordt. Verschillende partijen spelen een rol in de zorg voor ouderen. Denk aan de wijkverpleging, de huisarts, de gemeente en de woningcoöperatie.

Onder BOA vallen diverse projecten en activiteiten. Bij elk BOA-project zijn de volgende kernbegrippen essentieel:
• luister naar de ouderen zelf
• werk als organisaties samen en maak overkoepelende afspraken
• weet elkaar te vinden op de werkvloer
• neem samen de verantwoordelijkheid

GC Banne Buiksloot en GC De Vaart zijn onze pilotcentra. Deelname van SAG aan BOA heeft ons onder meer geholpen bij het formuleren van het functieprofiel Praktijkondersteuner (POH) ouderen en een propositie POH ouderen aan Zilveren Kruis: wat gaan we doen, wat zijn de resultaten, wat hebben we daarvoor nodig. De propositie hebben we opgesteld samen met GAZO en CHAGZ. Binnenkort hebben we hierover een gesprek met Zilveren Kruis.