“Het voorbeeld van een zorgstelsel dat werkt.” Zo wordt het Nederlandse stelsel getypeerd in het onlangs verschenen onderzoeksrapport van het Amerikaanse Commonwealth Fund (CWF). De International Health Policy Survey 2016 onderzocht de stelsels van elf hoogontwikkelde Westerse landen. De Nederlandse zorg scoorde relatief hoog.

In vergelijking met andere landen scoort Nederland hoog of zelfs het hoogst op snelle toegankelijkheid van zorg, toegang tot zorg buiten kantooruren en korte wachttijden. Nederlanders hebben vaker dan patiënten uit de andere landen een eigen dokter en hun artsen hebben het patiëntendossier het beste op orde.

Verder lieten Nederlanders het minst vaak weten dat ze een onnodige behandeling of onderzoek hebben gekregen. Nederland zit in de middenmoot vergeleken met andere Westerse landen wat betreft advisering van leefstijl, het samen beslissen tussen arts en patiënt en de organisatie van nazorg na ontslag uit het ziekenhuis.

Lees het hele nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl.